سمعک نامرئی؛ آیا برای شما مناسب است؟
آیا شنوایی شما بدتر شده؟ آیا نگران ظاهر سمعک هستید؟ آیا ترجیح میدهید سلامت شنوایی خود را حفظ کنید؟ سمعک نامرئی (Invisible hearing aid) ممکن است راهحل مناسبی برای شما باشد.
امروزه سمعکهای نامرئی کوچکترین سمعک موجود در بازار هستند. آنها خیلی مخفی هستند، اما این بدان معنا نیست که برای همه مناسب است. در این مقاله درباره مزایا و معایب سمعک نامرئی صحبت میکنیم که به شما کمک کند بهترین سمعک را برای خود انتخاب کنید.
سمعک نامرئی چیست؟
سمعک نامرئی همانطور که از نامش پیداست، برای هیچکس غیر از شما قابل مشاهده نیست. سمعکهای نامرئی به سمعکهای «نامرئی داخل مجرا» (IIC) نیز معروف هستند. آنها متناسب با مجرای گوش شما ساخته میشوند و در عمق مجرای گوش شما قرار میگیرند. سمعک نامرئی برای کسانی ایدهآل است که دوست دارند سمعکشان دیده نشود.
مقایسه سمعک نامرئی با انواع دیگر
سمعک نامرئی داخل مجرا (IIC) Invisible-in-the-Canal
سمعک نامرئی IIC مخفیترین سمعک موجود در بازار است. کاربر سمعک آن را در اعماق مجرای گوش خود قرار میدهد، آنقدر داخل قرار میگیرد که باید با یک بند کوچک آن را بیرون آورد. اگر کم شنوایی ملایم تا شدید دارید و ترجیح میدهید از سمعک نامرئی استفاده کنید، انتخاب ایدهآلی است.
اگر کم شنوایی شما شدید تا عمیق است، سمعک IIC انتخاب مناسبی نیست. از آنجاکه اندازه آنها بسیار کوچک است، تنظیم میزان صدا با کنترل دستی یا ریموت کنترل امکانپذیر نیست. اندازه محدود آنها همچنین به معنی باتریهای کوچکتر با طول عمر کمتر است.
سمعک کاملا داخل مجرا (CIC) Completely-in-the-Canal
سمعکهای CIC شبیه سمعکهای IIC هستند، اما کاملا در عمق مجرای گوش شما قرار نمیگیرند. بند کوچکی که برای بیرون آوردن سمعک است، در خارج از مجرای گوش قابل مشاهده است.
مانند سمعکهای IIC، بسیار مخفی و متناسب با مجرای گوش شما ساخته میشوند. کوچک بودن سمعکهای CIC به این معنی است که آنها نیز معایب سمعکهای IIC را دارند. باتری سمعک CIC مانند IIC، سایز 10 (زرد رنگ) است. اگر مهارت دست ضعیفی دارید، برداشتن و قرار دادن سمعکهای IIC و CIC داخل مجرای گوش مشکل است.
سمعکهای داخل مجرا (ITC) و داخل گوشی (ITE)
سمعکهای ITC و ITE در قسمت صدفه و مجرای گوش خارجی شما قرار میگیرند. آنها از سمعکهای IIC و CIC بزرگتر هستند و به کاربر سمعک امکان کنترل بیشتری میدهند، اما تاحدی دیده میشوند. اندازه بزرگتر سمعک امکان استفاده از باتری بزرگتر (سایز 312 و 13) و در نتیجه طول عمر بیشتر، میکروفونهای جهتدار و کنترل میزان صدا را به کاربر میدهد.
سمعکهای پشت گوش
دو مدل سمعک پشت گوش وجود دارد؛ سمعک پشت گوشی اساندارد (BTE) و سمعک ریک یا رایت (RIC/RITE). هر دو پشت گوش قرار میگیرند و با تیوب (لوله) یا سیم نازک و قالب به مجرای گوش متصل میشوند. رسیور (بلندگو) سمعک پشت گوشی در بدنه سمعک است و صدا از تیوبهای شفاف وارد مجرای گوش میشود. سمعک ریک یا رایت دارای سیم نازکی است که به رسیور متصل میشود که در مجرای گوش شما قرار دارد.
این سمعکها بیشتر از IIC یا CIC دیده میشوند، البته تیوب نازک و شفاف یا سیم نازک خیلی دیده نمیشوند و جلبتوجه نمیکنند. سمعکهای پشت گوشی هر نوع کم شنوایی را از خفیف تا عمیق پوشش میدهند. آنها دارای دوام باتری بیشتر، کنترل میزان صدا و محیط بهتر (میکروفونهای جهتدار)، اتصال بلوتوثی، قابلشارژ و… هستند.
مزایای سمعک نامرئی
نامرئی برای همه اما شما
مزیت اصلی سمعک نامرئی مخفی بودن آن است. سمعک نامرئی IIC برای دیگران تقریبا نامرئی است. آن در عمق مجرای گوش قرار میگیرد، بنابراین حتی اگر موهای کوتاهی دارید، قابل تشخیص نیست.
اگر قصد دارید از سمعک استفاده کنید و به دنبال گزینههای نامرئی هستید، در نظر داشته باشید که آن برای همه مناسب نیست.
هرگز اجازه ندهید که دیده نشدن سمعک مانع سلامت شنوایی شما شود. کم شنوایی نگرانی جدیای برای سلامتی است که باید درمان شود. به توصیههای شنواییشناسان گوش دهید. اگر به سمعکهایی بزرگتر از سمعک نامرئی نیاز دارید، راهحلی را انتخاب کنید که نیازهای شنوایی شما را برآورده کند. مخفی بودن سمعک مهم است، اما مهمتر از آن سودمندی سمعک است. جدیدترین مدلها بهطرز شگفتانگیزی کوچک و مخفی هستند.
قرار گرفتن در عمق مجرای گوش کیفیت صدای طبیعی را فراهم میکند
از آنجاکه سمعکهای نامرئی در عمق مجرای گوش شما قرار میگیرند، آنها روش طبیعی تعامل صدا با شکل گوش شما را حفظ میکنند. تیوب یا چیز دیگری در مسیر صدا وجود ندارد و اندازه کوچک دستگاه باعث میشود که قالب یا سمعک کاملا فضای گوش شما را پُر نکند. اگر برای اولین بار از سمعک استفاده میکنید، کیفیت صدای طبیعی تنظیم آن را آسانتر میکند.
هرچه اندازه سمعک بزرگتر و فضای بیشتری در گوش شما اشغال کند، احتمال اینکه مجرای گوش شما را مسدود کند، بیشتر است. این شبیه احساسی است که ممکن است هنگام استفاده از قالبهای محافظ گوش تجربه میکنید. این منجر به اثر انسداد میشود، حالتی که صداها توخالی، با پژواک و پرطنین به نظر میرسند. سمعکهای نامرئی با قرار گرفتن در عمق گوش، اثر انسداد را کاهش میدهند و در نتیجه ارتعاش داخلی کمتری ایجاد میشود.
معایب سمعک نامرئی
برای افرادی که مبتلا به کم شنوایی عمیق هستند، مناسب نیست
سمعکهای نامرئی برای کسانی که کم شنوایی عمیق دارند آنقدر قدرت ندارند که این میزان کم شنوایی را پوشش دهند. اندازه کوچک آنها نمیتواند رسیور (بلندگو) و قدرت پردازشی مورد نیاز را در خود جای دهد.
سمعک نامرئی IIC و CIC فقط میتوانند یک میکروفون را در خود جای دهند، بنابراین نمیتوانند از ویژگیهای جهت داری که به کاهش سروصدای پسزمینه کمک میکند، استفاده کنند. سمعکهای بزرگتر میکروفونهای بیشتری دارند که مکالمههای واضحتری را در محیطهای پُرسروصدا امکانپذیر میکنند. سمعکهای نامرئی نمیتوانند این کار را انجام دهند، به این معنا که بهترین گزینه برای کسانی است که کم شنوایی ملایم تا شدید دارند. سمعک نامرئی برای کم شنواییهای شدید تا عمیق انتخاب مناسبی نیست.
بدون ولوم یا دکمه تغییر برنامه
اندازه کوچک به این معنا است که دیگر جایی برای ولوم میزان صدا و دکمه تغییر برنامه وجود ندارد. با سمعک نامرئی مانند دیگر مدلها قادر به سازگاری با محیطهای مختلف نخواهید بود.
برای کسانی که دارای مهارت دست ضعیفی هستند، مناسب نیست
در صورت داشتن مشکل در مهارت دست، گذاشتن و برداشتن سمعکهای نامرئی بهسختی انجام میشود. کسانی که مبتلا به آرتروز، مشکلات مهارت دست یا مشکلات بینایی هستند ممکن است با مشکل روبرو شوند. اگر سمعکها را بهدرستی داخل گوشتان قرار ندهید، سمعکها سوت میزنند و عملکرد مناسبی نخواهند داشت.
نیاز به تعویض مکرر باتری دارید
هرچه سمعک کوچکتر باشد، باتری آن نیز باید کوچکتر باشد تا درون آن قرار گیرد. هرچه باتری کوچکتر باشد، ظرفیت کمتری دارد. بنابراین با توجه به ظرفیت کمتر، باتری سمعکهای نامرئی زودتر تخلیه میشود. باتری مورد استفاده در سمعکهای نامرئی سایز 10 (برچسب زرد رنگ) است و معمولا 4 تا 7 روز کار میکند.
تمیز کردن سمعک نامرئی مشکل است و ممکن است نیاز به تعمیرات مکرر داشته باشد.
هرچه سمعک را در مجرای گوش خود عمیقتر قرار دهید، بیشتر در معرض رطوبت و تجمع جرم گوش قرار میگیرد. این بدان معناست که سمعک های نامرئی اغلب نیاز به تعمیر دارند. تمیز نگه داشتن آنها نیز دشوارتر است. اگر مهارت دست ضعیفی دارید ، این چالش دیگری است.
چشمانداز
اگر ویژگی، عملکرد و سفارشیسازی بیشتری میخواهید، به احتمال زیاد به سمعک بزرگتری نیاز خواهید داشت. اگر کم شنوایی عمیق دارید، سمعکهای نامرئی برای شما مناسب نیستند، زیرا قدرت پردازش یا ویژگیهای لازم برای کمک به کم شنوایی شما را ندارند.
اگر کم شنوایی شما ملایم تا شدید است و دیده نشدن سمعک برای شما اهمیت دارد، سمعکهای نامرئی ممکن است انتخاب مناسبی باشند.