کاشت گوش میانی
از کاشت گوش میانی (middle ear implants) در مواردی استفاده میشود که سمعکهای مرسوم یا دستگاههای شنوایی انتقال استخوانی به دلایل پزشکی گزینه مناسبی نباشند.
این دستگاهها طی عمل جراحی کاشت میشوند. آنها سیگنالهایی را به گوش میانی میفرستند که بهطور مکانیکی، استخوانهای گوش میانی را مرتعش میکند. این مسئله باعث افزایش ارتعاشات صوتی میشود که به حلزون میرسد. در حلزون، ارتعاشات به سیگنالهای الکتریکی تبدیل شده و به مغز فرستاده میشوند.
کاشت گوش میانی میتواند گزینه مناسبی برای کودکانی باشد (پنج سال و بالاتر) که دچار کم شنوایی انتقالی، حسیعصبی و آمیخته هستند و قادر به استفاده از سمعکهای مرسوم نیستند.
کاشتهای شنوایی نوعی تکنولوژی جدید هستند و فقط تعداد کمی از کودکان در دنیا از آنها استفاده میکنند.
کاشت گوش میانی چگونه کار میکند؟
انواع مختلفی از کاشت گوش میانی وجود دارد، اما همه آنها به روشهای مشابهی کار میکنند. قسمت کاشت طی عمل جراحی، داخل گوش میانی قرار میگیرد و مبدل به یکی از استخوانهای گوش میانی (استخوانچهها) و یا به دریچه گرد بین گوش میانی و حلزون (گوش داخلی) متصل میشود.
کاشت گوش میانی دارای میکروفونی هست که صدا را دریافت میکند و پردازنده صوتی، سیگنالهای صوتی دریافتشده از میکروفون را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میکند، سپس سیگنالهای الکتریکی متناسب با نوع و میزان کم شنوایی فرد پردازش و تقویت میشوند.
سیگنالهای الکتریکی به ارتعاشات مکانیکی تبدیل میشوند که مستقیم به گوش میانی تحویل داده میشود. این امر باعث افزایش انتقال امواج صوتی به گوش داخلی (حلزون گوش) میشود. در حلزون، امواج صوتی را سلولهای موئی تشخیص داده و صدا تفسیر میشود.
کاشت گوش میانی میتواند:
- کاملا قابلکاشت: تمام قسمتهای دستگاه زیر پوست قرار میگیرد، یعنی نیازی به پردازنده صوتی خارجی نیست، یا
- نیمه قابلکاشت: بخشی از دستگاه خارج از گوش و بخشی در گوش میانی قرار میگیرد، بنابراین مجرا گوش باز میماند.
انواع مختلف کاشت گوش میانی چیست؟
کاشتهای گوش میانی کاملا قابلکاشت (Cochlear Carina ، Envoy Esteem)
این نوع کاشت، کاملا زیر پوست کاشت میشود و قسمت خارجی ندارد. میکروفون Cochlear Carina زیر پوست و پشت لاله گوش (قسمت خارجی) کاشت میشود، در حالیکه Envoy Esteem از حرکت پرده گوش بهعنوان میکروفون استفاده میکند.
پردازنده صوتی در استخوان پشت گوش کاشت میشود. این پردازنده ارتعاشات صوتی را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل میکند. پردازنده سپس این سیگنالها را تقویت میکند و باعث ایجاد ارتعاشات مکانیکی شدید در گوش میانی میشود. ارتعاشات صوتی تقویتشده بهطور معمول وارد گوش داخلی میشوند و به سیگنالهای الکتریکی تبدیل شده و به مغز فرستاده میشوند.
داشتن دستگاه کاملا قابل کاشت به این معنی است که هیچ قسمت خارجی وجود ندارد. میتوانید تمام طول روز و شب و همچنین در حمام، هنگام شستن موها یا شنا کردن، از آن استفاده کنید.
کاشتهای گوش میانی نیمه قابلکاشت (MED-EL Vibrant Soundbridge)
این نوع کاشت از یک پردازنده صوتی خارجی تشکیل شده است که پشت گوش قرار دارد و شامل یک آهنرباست. این پردازنده با جذب مغناطیسی کاشت زیر پوست، در جای خود نگه داشته میشود.
همچنین میتوان پردازنده صوتی Vibrant Soundbridge را با پوششی محافظ، کاملا ضدآب ساخت.
پردازنده صوتی کودک شما باید هر پنج سال، یکبار ارتقا یابد تا با پیشرفتهای تکنولوژیهای جدید همگام باشد.
آیا کاشت گوش میانی برای فرزند شما مناسب است؟
اگر دلیلی پزشکی وجود داشته باشد که مانع استفاده فرزند شما از سمعکهای مرسوم یا دستگاه انتقال استخوانی شود، ممکن است کاشت گوش میانی برای کودک در نظر گرفته شود.
کاشت گوش میانی برای کودکانی مناسب است که:
- قبلا عمل جراحی روی گوش آنها انجام شده است، بهطوری که استفاده از سمعکهای مرسوم را دشوار میکند (برای مثال مشکلات حفره ماستوئید به دنبال جراحی کلستئاتوم)
- با گوش خارجی تکامل نیافته متولد شدهاند (میکروشیا و آترزی)
- به دلیل مشکلات پزشکی بافتهای نرم یا عدم امکان ثابت کردن سمعک روی سر، قادر به استفاده از سمعک انتقال استخوانی نیستند
- به دلیل آلرژی، اگزما یا عفونتهای مکرر گوش خارجی (اوتیت گوش خارجی) قادر به استفاده از قالب سمعکهای مرسوم نیستند
کاشت گوش میانی همچنین برای کودکانی که قادر به استفاده از سمعکهای مرسوم نیستند و شرایط زیر را دارند، مفید است:
- کم شنوایی ثابت (غیرپیشرونده)
- کم شنوایی یکطرفه یا دوطرفه
- کم شنوایی متوسط تا شدید
- کم شنوایی که میتواند انتقالی، حسیعصبی و یا آمیخته باشد
- عدم وجود عفونت گوش میانی
- آستانههای انتقال استخوانی ثابت با افت کمتر از 15 دسیبل در دو سال گذشته
فرآیند دریافت کاشت گوش میانی
کلینیک شنوایی باید ارزیابی کامل و جامعی برای شنوایی فرزند شما انجام دهد و سمعک برای کودک شما، برای حداقل چهار هفته، تنظیم شود. سمعک ممکن است برای کودک شما فایدهای نداشته باشد یا ممکن است کودک به دلیل شرایط پزشکی نتواند از سمعکهای مرسوم استفاده کند.
درصورت بروز این موارد و در صورتی که فرزند شما معیارهای تعیین شده توسط شرکتهای تولید دستگاههای کاشت شنوایی را داشته باشد، برای ارزیابی بیشتر به خدمات کاشت شنوایی ارجاع داده میشوید.
فرایند ارزیابی برای کاشت گوش میانی مشابه فرایند دریافت دستگاه انتقال استخوانی خواهد بود و ممکن است فرزند شما را افراد مختلفی از تیم ارزیابی کنند.
عمل جراحی
این عمل معمولا تحت بیهوشی عمومی انجام میشود و ممکن است بین یک تا دو ساعت طول بکشد. دستگاه کاشت حدود شش تا هشت هفته بعد از جراحی فعال میشود. جسله پیگیری (follow-up) پس از فعالسازی اولیه برای تنظیم دقیق پردازنده است. درصورت نیاز جلسات بیشتری هماهنگ خواهد شد.
تکنولوژی
اکنون کاشت گوش میانی Cochlear Carina با هیچ وسیله کمک شنوایی، مانند سیستمهای حلقه القایی یا سیستمهای رادیویی، سازگار نیست.
کاشت گوش میانی Medel Soundbridge، تلهکویل ندارد، اما پردازنده صوتی قادر است با رابط استریمر به حلقه القایی و سایر دستگاههای بیسیم متصل شود. استریمر، سیگنالهای دیجیتالی را به دستگاه شنوایی کودک شما میفرستد و از طریق بلوتوث به سایر دستگاهها، مانند تلفنهای همراه، لپتاپ یا رایانههای شخصی، متصل میشود.
درباره سایر محصولات و فناوریهایی که ممکن است به فرزند شما در خانه یا مدرسه کمک کند، اطلاعات کسب کنید.
باتری
باتری دستگاه کاشت گوش میانی، بسته به ساخت و مدل دستگاه به روشهای مختلفی کار میکند. وبسایتهای تأمینکننده باتری را بررسی کنید تا اطلاعات بیشتری درباره ماندگاری باتری کاشت فرزندتان، چگونگی شارژ آن و نحوه تعویض باتری به دست آورید.