
از دست دادن شنوایی میتواند بر زندگی شما، از کار گرفته تا روابط و سلامت عاطفی، تأثیر بزرگی داشته باشد. سمعک میتواند تغییر بزرگی ایجاد کند، بهویژه اگر آن بهدرستی برای شما تجویز، قالبگیری و تنظیم شود.
چگونه سمعکها کار میکنند
سمعک (hearing aids) وسیله الکترونیکی با باتری است که برای بهبود شنوایی شما طراحی شده است. آنها به اندازه کافی برای قرار گرفتن در گوش یا پشت گوش کوچک هستند و برخی صداها را بلندتر میکنند. سمعکها ممکن است به شما کمک کنند در سکوت و نیز سروصدا بهتر بشنوید. در این بخش نحوه کار آنها بیان شده است:
- میکروفون صدا اطراف شما را جمعآوری میکند.
- تقویتکننده (آمپلیفایر) صدا را بلندتر میکند.
- بلندگو (رسیور) صداهای تقویتشده را به گوش شما میفرستد.
همه افراد مبتلا به کم شنوایی نمیتوانند از سمعک بهرهمند شوند. و فقط یک نفر از هر پنج نفری که میتوانند با سمعک بهبودی داشته باشند، از سمعک استفاده میکنند. بیشتر اوقات این افراد کسانی هستند که به گوش داخلیشان یا عصبی که گوش را با مغز مرتبط میسازد، آسیب وارد شده است. این آسیب میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- بیماری
- افزایش سن
- سروصداهای بلند
- داروها
اگر کم شنوایی به دلیل مشکلات مجرای گوش، پرده گوش یا گوش میانی باشد، کم شنوایی انتقالی نامیده میشود و بیشتر اوقات جراحی یا کمکهای پزشکی دیگر میتواند باعث بهبود آن شود، اما این گزینهها برای همه مناسب نیستند. اگر مجرای گوش باز و گوش خارجی نسبتاً طبیعی دارید، ممکن است سمعک به شما کمک کند.
بعضی از افراد بدون مجرای گوش یا گوش خارجی متولد میشوند، به این معنی که آنها نمیتوانند از سمعک معمولی استفاده کنند. درعوض آنها ممکن است بتوانند از وسیلهای استفاده کنند که صدا را از طریق استخوان جمجمه به گوش داخلی منتقل میکند.
چگونه میتوانید سمعک دریافت کنید
اگر از قبل شنواییشناس (ادیولوژیست) نمیشناسید، از پزشک گوش و حلق و بینی خود بخواهید که شما را به شنواییشناس ارجاع دهد. شنواییشناس میتواند کم شنوایی شما را ارزیابی و درمان کند.
شنواییشناس تستهایی انجام میدهد تا بفهمد چه چیزی عامل مشکل شما است. همچنین با این ارزیابیها نوع و میزان کم شنوایی شما مشخص خواهد شد.
شنواییشناسان درصورت نیاز میتوانند برای شما سمعک تجویز کنند. از خرید اینترنتی سمعک خودداری کنید. برای اینکه سمعک تجویزی باید با توجه به نوع و میزان کم شنوایی شما انتخاب، قالبگیری و تنظیم شود.
اگر در هردو گوش دچار کم شنوایی هستید، احتمالا بهترین حالت استفاده از دو سمعک است.
انواع سمعک
به شنواییشناس مراجعه کنید تا بفهمید که کدام نوع سمعک و با چه ویژگی خاصی، برای شما بهتر است.
سمعک مناسب برای شما به موارد زیر بستگی دارد:
- نوع و میزان کم شنوایی شما
- سن شما
- چقدر خوب میتوانید دستگاههای کوچک را مدیریت کنید
- سبک زندگی شما
- هزینه، سمعکها از نظر قیمت تفاوت زیادی با هم دارند.
از نظر تکنولوژی دو نوع اصلی سمعک وجود دارد:
سمعکهای آنالوگ امواج صوتی را به سیگنالهای الکتریکی تبدیل کرده و سپس آنها را تقویت میکنند. آنها معمولاً ارزانتر هستند و کنترل صدای سادهای دارند.
سمعکهای دیجیتال امواج صوتی را به کدهای عددی مشابه کدهای کامپیوتر تبدیل میکنند و سپس آنها را تقویت میکنند. کد شامل اطلاعاتی درباره جهت صوت و زیر و بمی آن یا بلندی آن میباشد. این امر باعث میشود تنظیم صدا با نیاز شما، در رستوران یا اتاق آرام یا استادیوم و… راحتتر باشد. بیشتر آنها بهطور خودکار تنظیم میشوند. اگرچه این نوع سمعک در مقایسه با سمعکهای آنالوگ هزینه بیشتری دارد، اما نتایج بسیار بهتر است. آنها همچنین کوچکتر و قدرتمندتر هستند.
بهطور کلی، از نظر ظاهری انواع سمعک را میتوان به دو مدل اصلی تقسیمبندی کرد. آنها از نظر اندازه، قرارگیری در گوش یا روی گوش و همچنین کیفیت تقویت اصوات با هم تفاوت دارند:
- سمعکهای داخل گوش
- سمعکهای پشت گوش
سمعکهای داخل گوش
- سمعک نامرئی داخل مجرا (IIC) توسط دیگران دیده نمیشود. ممکن است سمعک را هرروز در گوش خود قرار دهید یا ممکن است دستگاهی باشد که به مدت چند ماه در گوش خود قرار دهید.
- سمعک نامرئی کاملاً داخل مجرا (CIC) کوچک است و تقریباً در گوش شما پنهان است. این نوع سمعک میتواند به کم شنوایی ملایم و متوسط تا شدید کمک کند، اما به دلیل اندازهاش، خارج کردن آن از گوش سختتر است. این مدل سمعک برای کودکان یا بزرگسالانی که ممکن است با دستگاههای بسیار کوچک مشکل داشته باشند ایدهآل نیست.
- سمعک داخل کانال (ITC) داخل گوش شما قرار میگیرد و تا حدی دیده میشود. سمعک داخل کانال با مجرای گوش خاص شما متناسب است.
- سمعک داخل گوشی (ITE) کاملاً درون گوش بیرونی شما قرار دارند. آنها پوسته پلاستیکی سخت دارند که اجزای الکترونیکی را در خود نگه میدارد. این سمعکها برای افرادی که دچار کم شنوایی ملایم تا شدید هستند مناسب است، اما برای کودکانی که گوش آنها هنوز درحال رشد است، چندان مناسب نیستند.
سمعکهای پشت گوش
- سمعک پشت گوشی (BTE) در پوسته پلاستیکی سختی پشت گوش شما قرار میگیرد. قالب گوش پلاستیکی، داخل گوش خارجی قرار گرفته و صدا را به گوش هدایت میکند. نوع دیگری که کوچکتر است Mini BTE نام دارد، کاملاً پشت گوش شما قرار میگیرد و یک لوله باریک دارد که وارد مجرای گوش شما میشود. این مسئله کمک میکند تا از تجمع و تراکم جرم گوش جلوگیری شود و اطمینان حاصل شود که صدای خودتان شفاف و واضح است. سمعکهای پشت گوشی برای کم شنوایی ملایم تا عمیق مناسب هستند.
- سمعک رسیور داخل کانال (RIC) و رسیور در گوش (RITE) دارای یک جزء پشت گوشی هستند که با سیم کوچک به رسیور در گوش یا مجرای گوش متصل میشوند. این مسئله اجازه میدهد صداهای با فرکانس پایین بهطور طبیعی وارد گوش شوند و صداهای با فرکانس بالا از طریق سمعک تقویت شوند. سمعکهای RIC و RITE ممکن است برای افرادی که دچار کم شنوایی ملایم تا عمیق هستند، انتخاب خوبی باشد.
حتما سؤال کنید که آیا دستگاه موردنظر شما ویژگیهای خاصی را که میخواهید دارد یا خیر. همه سمعکها ویژگیهای مشابهی ندارند.
میکروفنهای جهتدار به شما کمک میکنند به صدای خاصی که از یک جهت خاص منتقل میشود بهتر پاسخ دهید و صدای پیشزمینه را نادیده بگیرید.
سوئیچ تلفن، صدای نویز پسزمینه را خاموش میکند و در دریافت صداها از تلفن بهتر است. این سیستم میتواند به شما در شنیدن در سینماها، سالنهای اجتماعات و اماکن مذهبی کمک کند.
ورودی صوتی مستقیم به شما امکان میدهد، میکروفون از راه دور یا سیستم اِفاِم (FM) را به سمعک وصل کنید. همچنین میتوانید مستقیم به تلویزیون یا دستگاهی دیگر وصل شوید.
انواع دیگر سمعک برای انواع خاص کم شنوایی وجود دارد. بهعنوان مثال، یک نوع سمعک، از مرتعشکننده (vibrator) استخوانی برای افرادی که مجرای گوش یا گوش خارجی ندارند، استفاده میکند. انواع دیگر ممکن است به عینک وصل شوند. درباره سایر دستگاههایی که ممکن است کمک کنند سمعک شما در برخی محیطهای خاص بهتر کار کند، سؤال کنید.
ممکن است بخواهید درباره خدمات ارائه شده برای تلفنهای هوشمند که به شما امکان میدهند به تماسها پاسخ دهید و مانند هدفون از هردو گوش بشنوید، اطلاعاتی کسب کنید.
سازگاری با سمعک
درک این نکته مهم است که سمعک شما نمیتواند شنوایی شما را به گذشته بازگرداند، اما وقتی از آن استفاده میکنید، از اصوات و منبع تولید آنها آگاه میشوید.
وقتی برای اولین بار سمعک خود را دریافت میکنید، صبور باشید. ممکن است مدت زمانی طول بکشد تا به آنها عادت کنید. در برخی از مراکز پس از خرید یک وسیله، شما مجاز به یک دوره استفاده آزمایشی از آن وسیله هستید و اگر وسیله خریداری شده برای شما مناسب نبود، ممکن است بخشی از هزینه بازپرداخت شود و بتوانید نوع دیگری را امتحان کنید که برای شما بهتر باشد. درباره پوشش گارانتی نیز سؤال کنید.
برای یادگیری اینکه سمعکهای شما چگونه کار میکنند، وقت بگذارید و برای تنظیم درست آنها مُصر باشید.
برای جلوگیری از بروز مشکلاتی مانند موارد زیر، با شنواییشناس خود تعامل نزدیک داشته باشید:
- احساس درد و عدم راحتی
- برگشت یا اکو صدای خودتان
- فیدبک یا صدای سوت زدن
- نویز پسزمینه
- شنیدن صدایی ممتد و ناخوشایند هنگام استفاده از تلفن همراه
این امر ممکن است به شروع استفاده از سمعکتان در محیطهای ساکت و آرام و نگه داشتن یادداشتهای روزانه درباره احساستان کمک کند.
مراقبت از سمعک
اگر از سمعکهای خود به خوبی مراقبت کنید، عمر بسیار طولانیتری خواهند داشت. نکاتی که باید به یاد بسپارید:
- آنها را از گرما، رطوبت، محصولات مراقبت از مو، کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
- آنها را مطابق دستورالعمل تمیز کنید.
- وقتی از سمعک استفاده نمیکنید، آن را خاموش کنید.
- باتریهای تمام شده را بلافاصله تعویض کنید.
باتریهای سمعک ممکن است از چند روز تا چند هفته عمر داشته باشد. ماندگاری باتری به نوع باتری، نیاز سمعک به انرژی و اینکه چند ساعت از آن استفاده میکنید بستگی دارد.
بهطور کلی سمعکها میتوانند 3 تا 6 سال عمر کنند. درصورت بدتر شدن شنواییتان ممکن است زودتر به سمعک جدید احتیاج پیدا کنید. سمعکهای پشت گوشی به شما انعطاف بیشتری میدهند زیرا میتوان آنها را برای طیف وسیعتری از کم شنواییها تنظیم کرد.
سمعکهای دیجیتال هرچند سال با پیشرفت فنآوری قویتر و بهتر میشوند. این امر اغلب باعث میشود افراد سمعکهای خود را بهروز کنند.
نکاتی برای مراقبت از سمعک
پیشنهادات زیر به شما در مراقبت از سمعک کمک میکند:
- سمعکها را از گرما و رطوبت دور نگه دارید.
- بلافاصله باتریهای تمام شده را تعویض کنید.
- سمعکها را طبق دستورالعمل تمیز کنید.
- هنگام استفاده از سمعک از اسپری مو یا سایر محصولات مراقبت از مو استفاده نکنید.
- سمعکها را هنگام عدم استفاده خاموش کنید.
- باتریهای جایگزین و وسایل کمکی را از کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
- مراقب باشید که سمعک را گم نکنید.