خروپف چیست؟ | علل خروپف
خروپف (snoring) پدیدهای شایع است. طبق گفته آکادمی گوش و حلق و بینی امریکا (AAO)، حدود 45 درصد بزرگسالان امریکایی خروپف میکنند و 25 درصد بهطور منظم خروپف میکنند. خروپف در مردان بیشتر از زنان شایع است و با افزایش سن میتواند بدتر شود.
برخی تغییرات در سبک زندگی میتواند خروپف را کاهش دهد. البته در برخی موارد در صورت مرتبط بودن خروپف با اختلال خواب، به درمان پزشکی نیاز است. اگر نگران خروپف مکرر هستید، به پزشک مراجعه کنید.
علل خروپف
یکی از علل خروپف هنگامی است که بافتهای مجاری تنفسی شما شل شده و مجاری تنفسی شما را باریک میکند. جریان هوا تنگ و محدود شده و باعث ایجاد صدای لرزشی میشود. با توجه به میزان محدود شدن هوا در بینی، دهان یا حلق، بلندی خروپف میتواند متفاوت باشد. سرماخوردگی و آلرژی میتواند خروپف را بدتر کند، زیرا باعث گرفتگی بینی و تورم حلق میشود.
گاهی آناتومی دهان شما میتواند باعث خروپف شود. داشتن بافتها و لوزههای بزرگشده که جریان هوا را محدود میکند، بهطور کلی خروپف خفیف ایجاد میکند. اضافه وزن میتواند به دلیل تجمع چربی بیش از حد روی گردن، که مجاری تنفسی شما را در حالت خوابیده تنگ میکند، باعث خروپف شود.
خروپف یکی از علائم آپنه خواب است. این حالت زمانی اتفاق میافتد که تنفس شما به میزان قابلتوجهی کُند شده و یا هنگام خواب بیش از 10 ثانیه تنفس شما متوقف میشود. آپنه خواب هنگامی اتفاق میافتد که جریان هوا به کمتر از 90 درصد حالت طبیعی کاهش یابد. آپنه خواب بیماری جدی است که نیاز به درمان سریع دارد.
در کودکان خروپف اغلب ناشی از آپنه انسدادی خواب است. طبق اعلام مرکز کودکان جان هاپکینز، لوزههای بزرگشده اغلب علت اصلی هستند. کودک مبتلا به این بیماری ممکن است در طول روز، به دلیل کمبود خواب، علائم کمتوجهی، بیشفعالی، خوابآلودگی یا سایر مشکلات رفتاری را نشان دهد. اگر کودک شما مرتب خروپف میکند، باید او را نزد پزشک ببرید.
خروپف چگونه تشخیص داده میشود؟
معاینه به پزشک کمک میکند تا تشخیص دهد که خروپف شما به ناهنجاریهای دهان مربوط است یا خیر. در برخی موارد این معاینه تمام چیزی است که برای تشخیص صحیح و درمان مناسب لازم است، بهویژه اگر خروپف شما خفیف باشد.
البته موارد شدید ممکن است نیاز به آزمایشهای تشخیصی دیگری نیز داشته باشند. ممکن است پزشک از اشعه ایکس، سیتی اسکن و اِمآرآی برای بررسی ناهنجاریهای مجاری تنفسی استفاده کند. البته انحراف تیغه بینی اندیکاسیونی برای مطالعات تصویربرداری پیشرفته مانند سیتی اسکن، اِمآرآی یا اشعه ایکس نیست. پزشک همچنین ممکن است مطالعه عمیقتری از الگوی خواب شما را انجام دهد که به آن مطالعه خواب میگویند. این کار مستلزم گذراندن شب در کلینیک یا مرکز خواب با حسگرهایی بر روی سر و سایر قسمتهای بدن شما برای ثبت موارد زیر است:
- ضربان قلب شما
- ارزیابی تنفس شما
- سطح اکسیژن در خون شما
- حرکات پای شما
خروپف چگونه درمان میشود؟
درمان خروپف شما به علت خروپف بستگی دارد. آکادمی گوش و حلق و بینی امریکا دستگاههای بدون نسخه را برای خروپف توصیه نمیکند، زیرا آنها منشا مشکل را درمان نمیکنند. درمانهای رایج حرفهای عبارتاند از:
- محافظهای دهانی-دندانی جهت حفظ موقعیت زبان و کام نرم و باز نگه داشتن راه هوایی شما
- دستگاههای کاشت کامی که در آن رشتههای پلیاستر بافتهشده به کام شما تزریق میشود تا کام سفت شود و خروپف کاهش یابد
- جراحی برای سفت کردن و اصلاح بافتهای اضافی در مجاری تنفسی، مانند سپتوپلاستی برای انحراف شدید تیغه بینی
- جراحی لیزر برای کوتاه کردن کام نرم و برداشتن زبان کوچک
- ماسک یا دستگاه فشار هوای مثبت مداوم برای هدایت مستقیم هوای تحتفشار به مجاری تنفسی جهت رفع آپنه خواب و خروپف
روشهای جراحی اصلاحی اغلب راهحلهای دائمی هستند. ماسک و محافظ دهان باید بهطور مداوم استفاده شود. پزشک شما احتمالا قرار ملاقاتهای پیگیری منظم را برای بررسی پیشرفت شما توصیه میکند.
عوارض خروپف چیست؟
خروپف مکرر احتمال ابتلا به موارد زیر را در شما افزایش میدهد:
- خوابآلودگی در طول روز
- مشکل در تمرکز
- تصادفات رانندگی به دلیل خوابآلودگی
- هایپرتنشن یا فشار خون بالا
- بیماری قلبی
- سکته مغزی
- تعارض رابطه
چشمانداز افرادی که خروپف میکنند
درمان موفقیتآمیز خروپف شما به علت آن بستگی دارد. آپنه خواب با ماسک یا روشهای خاص قابل درمان است، اما اغلب به معاینات مداوم نیاز دارد. بسیاری از افراد با افزایش سن بیشتر خروپف میکنند. اگر اکنون خروپف نمیکنید ممکن است با افزایش سن خروپف کردن شما شروع شود. اگر خروپف مکرر دارید، مهم است که با پزشک در این زمینه صحبت کنید.
چگونه میتوان از خروپف پیشگیری کرد؟
موارد خفیف خروپف ممکن است با چند تغییر در سبک زندگی بهبود یابد. حفظ وزن سالم میتواند بسیار به بدن شما کمک کند و حتی میتواند خروپف شبانه شما را کاهش دهد. سایر تغییرات احتمالا موثر عبارتاند از:
- هرشب ساعتی مشخص بخوابید
- خوابیدن به پهلو
- استفاده از نوارهای بینی روی پل بینی قبل از خواب
- درمان گرفتگی و احتقان بینی مداوم
- اجتناب از مصرف الکل قبل از خواب
- نخوردن قبل از خواب
- سر خود را با استفاده از بالش اضافه، 10 سانتیمتر بالاتر بیاورید
اگرچه میتوانید کارهای زیادی را برای جلوگیری از خروپف خفیف انجام دهید، اما اگر مرتب خروپف میکنید حتما به پزشک مراجعه کنید. کنترل خروپف به خواب بهتر شما کمک میکند و کیفیت زندگی شما را بهبود میبخشد.