بینی

درمان سینوزیت | چگونه می‌توان سینوزیت مزمن را به‌طور دائم درمان کرد

اگر به عفونت‌های سینوسی مزمن مبتلا هستید، تنها نیستید. طبق اعلام مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، حدود 30.8 میلیون آمریکایی مبتلا به مشکلات سینوسی مزمن هستند.

خوشبختانه اگر احساس می‌کنید که همه چیز را امتحان کرده‌اید، راه‌حل‌های مختلفی وجود دارد که می‌‎تواند سینوزیت مزمن را به‌طور دائمی درمان کند.

برای آگاهی از چگونگی درمان عفونت‌های سینوسی مزمن ادامه مقاله را مطالعه کنید.

علت اصلی را تشخیص دهید

پزشکان سعی می‌کنند تا حد امکان سینوزیت را با اقدامات سنتی و محافظه‌کارانه درمان کنند. این به آن معناست که آن‌ها ابتدا باید علت اصلی عفونت‌های سینوسی مزمن شما را تعیین کنند.

آن‌ها عبارتند از:

  • آلرژی
  • عفونت‌ها
  • اختلالات التهابی
  • ترکیبی از دلایل فوق

پزشک برای تشخیص وضعیت شما:

  • به علائم شما گوش می‌کند
  • تست‌هایی، شامل استفاده از ابزاری ویژه برای دیدن بینی و داخل مجاری سینوسی شما، انجام می‌دهد
  • نتایج تصویربرداری را گردآوری می‌کند
  • احتمالا آزمایش‌های دیگری را برای تعیین علت انجام می‌دهد

دارودرمانی برای عفونت‌های سینوسی مزمن

هنگامی که یک پزشک تشخیص داده است که علت عفونت‌های مزمن سینوسی شما چیست، هدف او این خواهد بود که:

  • علت (یا علل) اصلی را درمان کند
  • التهابی که مانع تخلیه مجاری سینوسی شما می‌شود را کاهش دهد

پزشک معمولاً با موارد زیر موفق به انجام این کار می‌شود:

  • رقیق کردن ترشحات بینی
  • تجویز کورتیکواستروئیدها

در حالت ایده‌آل، پزشکان می‌توانند دارودرمانی تجویز کنند که علائم سینوزیت مزمن را برطرف کرده و از عود آن‌ها جلوگیری کند.

بسته به علت اصلی، دارودرمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

مقاله مرتبط
سینوزیت چیست | آنچه باید درباره سینوزیت بدانید

کورتیکواستروئیدهای داخل‌بینی

کورتیکواستروئیدهای داخل‌بینی باعث کاهش التهاب در مجاری بینی می‌شوند. به‌عنوان مثال می‌توان به فلوتیکازون (Flonase) و ممتازون (Nasonex) اشاره کرد.

این داروها تورم را کاهش می‌دهند، بنابراین مخاط می‌تواند به‌راحتی از بینی خارج شود و تنفس بهبود می‌یابد.

کورتیکواستروئیدهای خوراکی

کورتیکواستروئیدهای خوراکی، داروهایی به شکل قرص هستند که مانند استروئیدهای داخل‌بینی کار می‌کنند. آن‌ها همچنین تاثیراتی بر کل بدن دارند.

پزشک معمولاً کورتیکواستروئیدهای خوراکی کوتاه‌مدت را برای عفونت‌های مزمن که به آنتی‌بیوتیک-ها پاسخ نمی‌دهند، تجویز می‌کند زیرا استروئیدهای خوراکی عوارض جانبی بیشتری نسبت به استروئیدهای داخل‌‎بینی دارند.

ضداحتقان‌ها

این داروها باعث رفع انسداد سینوس‌ها و کاهش علائم احتقان بینی شده و به‌صورت اسپری بینی یا داروهای خوراکی فروخته می‌شوند. به‌عنوان مثال می‌توان به nasal Afrin یا Sudafed اشاره کرد.

البته نباید بیش از چند روز از اسپری‌های ضداحتقان بینی استفاده کنید. اگر بیش از حد از آن‌ها استفاده کنید ممکن است اثر معکوس داشته باشند.

شستشوی نمکی

شستشوی نمکی، روشی ساده و کم‌هزینه برای رقیق کردن ترشحات بینی است. ترشحات رقیق‌تر با راحتی بیشتری از مجاری بینی خارج می‌شوند و علائم سینوزیت مزمن را کاهش می‌دهند.

آنتی‌بیوتیک‌ها

پزشک شما تست خاصی برای به دست آوردن سلول‌ها از داخل مجاری بینی شما انجام می‌دهد. این چیزی فراتر از یک سواب بینی است.

پزشک شما به احتمال زیاد این نمونه را به آزمایشگاه می‌فرستد تا نوع عوامل بیماری‌زا را که در مجاری بینی شما نفوذ کرده است، تعیین کند. سپس می‌تواند آنتی‌بیوتیک مناسب برای درمان علائم شما را تجویز کند.

ایمنی‌درمانی

برخی از افراد مبتلا به سینوزیت مزمن در نتیجه بیماری‌ها و مشکلات مربوط به نقص ایمنی به این بیماری مبتلا می‌شوند. به‌عنوان مثال می‌توان به کمبود IgA و کمبود C4 اشاره کرد.

درمان ممکن است شامل تجویز درمان‌های ایمنی‌درمانی، مانند ایمونوگلوبولین‌های داخل‌وریدی، برای افزایش توانایی بدن در مبارزه با عفونت و التهاب باشد.

طبق مقاله‌ای در ژورنال American Family Physician، بیشتر پزشکان فکر می‌کنند که سینوزیت مزمن یک بیماری التهابی است.

به همین دلیل است که پزشکان اغلب داروهای ضدالتهابی مانند کورتیکواستروئیدها را تجویز می‌کنند.

جراحی سینوس برای عفونت‌های مزمن

اگر دارودرمانی سینوزیت مزمن را رفع نکند، پزشک معمولاً جراحی را به شما توصیه می‌کند.

چندین روش جراحی می‌تواند حفره‌های سینوسی را بزرگتر کند تا تنفس و تخلیه راحت‌تر شود. در گذشته، جراحی‌های سینوس نیاز به برداشتن استخوان و بافت داشتند. پیشرفت‌های اخیر به این معنی است که دیگر چنین نیست.

سینوپلاستی با بالون

پزشکان از سال 2004 تاکنون از سینوپلاستی با بالون به‌عنوان رویکردی جراحی در ایالات متحده استفاده کرده‌اند.

جراح شما یک کاتتر کوچک با نوک بالون‌مانند را در مجاری سینوسی وارد می‌کند. با هدایت تصویربرداری‌ها، جراح اطمینان حاصل می‌کند که کاتتر در مکان مناسب است و به‌آرامی بالون را باز می‌کند.

باز شدن بالون، مجاری سینوسی شما را گشاد می‌کند. پس از اتمام این کار، پزشک بالون را بسته و کاتتر را خارج می‌کند.

با توجه به این‌که لازم نیست پزشک‌تان هیچ بافتی را برش دهد، زمان بهبودی شما پس از سینوپلاستی با بالون معمولاً کوتاه‌تر است.

البته همه افراد مبتلا به سینوزیت مزمن کاندیدای مناسبی برای این روش نیستند. اگر کیست یا پولیپ نیز مجاری سینوسی شما را مسدود کرده‌اند، ممکن است کاندیدای مناسبی نباشید.

جراحی آندوسکوپیک سینوس (FESS)

جراحی آندوسکوپیک سینوس یا FESS روش دیگری است که پزشک برای درمان سینوزیت مزمن توصیه می‌کند.

جراح گوش و حلق و بینی از ابزاری خاص با دوربینی همراه با چراغی در انتها برای به تصویر کشیدن داخل بینی شما استفاده می‌کند.

سپس جراح از وسایل کوچک برای برداشتن بافت اضافی، پولیپ بینی یا کیست‌های بینی، جهت گشادتر شدن سینوس‌های شما، استفاده می‌کند.

جراح گوش و حلق و بینی شما این عمل را تحت بیهوشی انجام می‌دهد. جراح ممکن است از بیهوشی عمومی (کاملاً خوابیده) یا آرام‌بخشی همراه با هوشیاری استفاده کند.

ملاحظات جراحی

اگر تصمیم دارید جراحی سینوس انجام دهید، همچنان باید از دارودرمانی برای کاهش علائم و پیشگیری از بازگشت سینوزیت مزمن استفاده کنید.

تقریباً در 75 درصد از افرادی که به دارودرمانی پاسخ نمی‌دهند، علائم با جراحی بهبود می‌یابد.

مقاله مرتبط
آلرژی چیست؟ | هرآنچه باید درباره آلرژی (حساسیت) بدانید

درمان‌های طبیعی برای عفونت‌های مزمن سینوسی

درمان‌های طبیعی برای عفونت‌های سینوسی ممکن است علائم شما را به‌طور کامل درمان نکند، اما می‌تواند در کاهش آن‌ها موثر باشد. نمونه‌هایی از این درمان‌ها عبارتند از:

  • نوشیدن مایعات فراوان. مایعات به رقیق شدن مخاط کمک می‌کنند که این مسئله باعث می‌شود عبور مخاط از مجاری سینوسی راحت‌تر شود. وقتی به میزان کافی آب می‌نوشید، ادرارتان زرد کم‌رنگ است.
  • استفاده از کمپرس گرم. با استفاده از حوله‌ای نرم و آب گرم (نه داغ)، کمپرس گرم بسازید. این کمپرس‌ها به شما کمک می‌کند تا مجاری سینوس‌تان باز شود و بافت‌های متورم صورت را تسکین می‌دهد تا تنفس راحت‌تر شود.
  • استفاده از نتی پات (neti pot). نتی پات، جایگزینی برای اسپری‌های نمکی بینی است و می‌توانید آن را در بیشتر داروخانه‌ها خریداری کنید. نتی پات مانند قوری کوچک با دهانه‌ای کشیده به نظر می‌رسد. آن را با آب استریل پر کرده و داخل یک سوراخ بینی می‌برید و آب را می‌ریزید تا از سوراخ دیگر بینی خارج شود.

علاوه بر این اقدامات، استراحت کافی نیز مهم است. خواب کافی در شب، زمان لازم برای بدن جهت بهبود و حفظ سیستم ایمنی سالم را فراهم می‌کند.

چگونه می‌توان از عفونت‌های سینوسی پیشگیری کرد

برداشتن گام‌هایی برای تخلیه خوب ترشحات مجاری بینی می‌تواند به شما در پیشگیری از عفونت‌های سینوسی کمک کند. نمونه‌هایی از عادات سالم برای تمرین کردن عبارتند از:

  • دستان خود را به‌طور مرتب بشویید، به‌ویژه پس از تماس با افرادی که دچار سرماخوردگی یا بیماری‌های دیگری هستند.
  • برای کنترل آلرژی‌ فصلی خود از داروها استفاده کنید. به‌عنوان مثال می‌توان به داروهای آلرژی بدون نسخه، مانند لوراتادین (Claritin) یا ستیریزین (Zyrtec)، اشاره کرد.
  • تا حد امکان از استعمال دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود آن‌ها خودداری کنید.
  • اگر مستعد عفونت‌های سینوسی مزمن هستید، هرروز یک بار شستشوی بینی انجام دهید.
  • از قرار گرفتن در معرض هوای خشک خودداری کنید. ممکن است برای مرطوب نگه داشتن هوا، بخار آب استنشاق کنید (مثلا در حمام) و یا از رطوبت‌سازها استفاده کنید. این کار از خشک شدن مجاری بینی شما جلوگیری می‌کند.

همچنین می‌توانید از پزشک خود توصیه‌های پیشگیرانه بیشتری بخواهید که علت (یا علل) عفونت سینوسی شما را هدف قرار می‌دهد.

چکیده

سینوزیت مزمن می‌تواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. خوشبختانه، از طریق دارودرمانی و گاهی جراحی، بیشتر افراد می‌توانند از علائم خود راحت شوند و راحت‌تر نفس بکشند!

منبع
nhshealthline

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا